Example of Section Blog layout (FAQ section)

Urządzanie mieszkania

1. Zasady ogólne:
a) przejrzystość w organizowaniu mieszkaniowej przestrzeni:
-wykluczenie zbędnych sprzętów;
-ustawianie mebli przy ścianie;
-dużo przestrzeni;
-ustawianie kwiatów na parapecie okiennym lub blisko ściany w dobrze widocznej donicy lub wazonie;
-brak progów lub oznaczenie ich kontrastowo;
-pomieszczenia wewnętrzne bez drzwi lub z drzwiami rozsuwanymi;

b) dobre oświetlenie:
-wykorzystanie naturalnego światła;
-odpowiednio rozmieszczone sztuczne (nie może oślepiać, powinno oświetlać miejsce, na które patrzymy, lampka nie może się zbyt nagrzewać,  gdyż może to powodować ból głowy);
-dodatkowe oświetlenie punktowe (kinkiety, przenośne lampki biurowe z ruchomym ramieniem umożliwiającym regulowanie odległości lampy od oświetlanej powierzchni oraz z możliwością zmiany natężenia oświetlenia);
-dobre oświetlanie miejsca do pracy, czytania, jedzenia posiłków.

c) zastosowanie kontrastu kolorystycznego (odróżnianie się od tła):
-mebli w stosunku do ścian;
-jasnych przyborów na ciemnym blacie biurka;
-oznakowanie kolorowym papierem lub folią w kontrastowym kolorze poszczególnych elementów mebli (ułatwia trafienie do nich, odróżnienie od innych elementów lub od pustej przestrzeni), np. brzegów stołu, krawędzi półek
-kolorowej gałki u drzwiczek szafki lub przy szufladzie;
-klamki u drzwi, framugi;
-oznaczenie krawędzi stopni schodów, skontrastowanie poręczy w stosunku do ściany i schodów
-odblaskowe listwy na ścianach i podłodze
-wykładzina jednolita, kontrastująca z kolorem ścian lub dobrze umocowany chodnik (wyznaczanie ścieżki)
-kontakty, gniazdka, włączniki

d) unikanie efektu lśnienia:
-matowe ściany i parkiety;
-ściany jasne jednokolorowe, ale nie białe
-matowe kafelki i terakota
-unikanie szklanych drzwi

2. W kuchni:
a) stosowanie kontrastu:
-kolorowe kubki i naczynia dla kontrastu z jedzeniem i napojami; (np. ciemne talerze do jasnej zupy)
-kolorowe oznakowania na miarkach;
-nalewanie płynu na tle ściany z nim kontrastującym (mleko na tle ciemnej ściany, kawa na tle białej ściany);
-jednokolorowe obrusy lub podkładki
-ciemnych akcesoriów kuchennych na jasnym blacie szafki,
-deski do krojenia w stosunku do produktów,
-ciemnego obrusu lub podkładki do białej zastawy,

b) wyraźne oznaczenie pokręteł w kuchence;

c) zainstalowanie przy kuchence gazowej punktu świetlnego - gasząc go, można skontrolować, czy gaz jest zapalony czy zgaszony, gdyż wyraźniej widzi się płomień (lub jego brak).

d) przechowywanie produktów spożywczych:
-segregowanie produktów w określonym porządku;
-przechowywanie produktów w stałym miejscu;
-używanie pojemników różniących się kolorem, wielkością i oznaczeniem w celu łatwiejszego rozróżnienia produktów;
-używanie pojemników zamiast papierowych torebek w celu uniknięcia rozsypania.